Συνταγή για σπιτικά Κόλλυβα

Τα κόλλυβα παραδοσιακά δίνονται στα μνημόσυνα προκειμένου να αναπαυθούν οι ψυχές όσων έχουν φύγει από τη ζωή.

Τα κόλυβα είναι βρασμένο σιτάρι, το όποιο σιτάρι είναι σύμβολο του ανθρώπινου σώματος, επειδή το ανθρώπινο σώμα τρέφεται και αυξάνει με το σιτάρι.

Δοκιμάστε επίσης: Συνταγή στρούντελ μήλο με καρύδια και σταφίδες!

Φτιάξτε τα δικά σας σπιτικά κόλλυβα

Υλικά

Μισό κιλό σιτάρι
350 γρ. σταφίδα ξανθή
250 γρ. σταφίδα μαύρη
350 γρ. σουσάμι
350 γρ. καρύδι
350 γρ. αμύγδαλο
2 ροϊδα
Μαϊντανός
Φρυγανιά τριμμένη
Ζάχαρη
Όλα τα υλικά που πλένονται τα πλένουμε 3 ή πέντε νερά να είναι μονός αριθμός
(σταφίδες – σουσάμι – μαϊντανός)

Εκτέλεση

Καθαρίζω το σιτάρι το πλένω τρία νερά και το βάζω σε μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό.
Όταν πάρει μερικές καλές βράσεις το αδειάζω και βάζω άλλο νερό.
Το αφήνω σε σιγανή φωτιά να βράσει και να ανοίξει ρίχνω αλάτι, όταν το δω έτοιμο το αδειάζω σε σουρωτήρι το ξεπλένω με νεράκι κρύο να φύγει η κόλλα του και το αφήνω λίγο να στραγγίξει.
Στρώνω στο τραπέζι χοντρή καθαρή και απορροφητική πετσέτα, από πάνω τραπεζομάντηλο και απλώνω το σιτάρι να στεγνώσει, βάζω στο κέντρο και στις τέσσερις άκρες ψηλά ποτήρια ανάποδα και από πάνω τούλι μη τυχόν και πέσει κάτι.
Μετά από δύο τρεις ώρες το τραπεζομάντηλο έχει βραχεί το αλλάζω βγάζω το πρώτο και στρώνω άλλο, καθαρό και στεγνό.
Τα αμύγδαλα τα ρίχνω σε βραστό νερό περίπου ένα λεπτό δοκιμάζω εάν βγαίνει η φλούδα τους τα βγάζω από το νερό και τα ξεφλουδίζω.
Διαλέγω όσα χρειάζομαι ολόκληρα για τον σταυρό και τα υπόλοιπα τα κόβω.
Τα βάζω στο φούρνο σε σιγανή θερμοκρασία να στεγνώσουν να πάρουν λίγο χρώμα και να βγάλουν τα έλαια τους.
Το σουσάμι το πλένω το βάζω σε ταψί σε χαμηλή θερμοκρασία να στεγνώσει και να καβουρδιστεί ανακατεύω τακτικά και δοκιμάζω πόσο θέλω να το ψήσω. Για να βγάλει τα έλαια και να είναι νόστιμο πρέπει να ψηθεί καλά όχι όμως να καεί και να πικρίσει.
Αφού ψηθεί και κρυώσει το αλέθω στο μούλτι.
Το καρύδι το χοντροκόβω στο μούλτι.
Τις σταφίδες τις πλένω και τις βάζω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν
Τον μαϊντανό τον πλένω τον βάζω σε χαρτί κουζίνας και απάνω βάζω άλλο χαρτί να στεγνώσει, μετά τον ψιλοκόβω.
Αφού ετοιμάσω όλα τα υλικά μαζεύω στο κέντρο του τραπεζομάντηλου το σιτάρι και ένα ένα ρίχνω σε σχήμα σταυρού όλα τα υλικά κρατώντας αυτά που θα χρειαστώ για το στόλισμα.
Στο σκεύος που θα το βάλω ρίχνω σε σχήμα σταυρού το σιτάρι, το γεμίζω το πατάω, ρίχνω μια στρώση σουσάμι αλεσμένο που έχω κρατήσει, κατόπιν μια ελαφρά στρώση με φρυγανιά το πατάω με χαρτί ψησίματος να ισιώσει και καλύπτω με ζάχαρη.
Φτιάχνω τον σταυρό με αμύγδαλα και το στολίζω όπως μπορώ.

Λαζαράκια συνταγή: Τα εύκολα λαζαράκια για να φτιάξετε το Πάσχα

Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Litsa Kokkoni

Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και ιδέες!!
Jimmy Taylor

Recent Posts

Κουλουράκια Κανέλας

Τραγανά και πεντανόστιμα κουλουράκια κανέλας για το πρωινό καφεδάκι. Κουλουράκια Κανέλας Υλικά 1 ποτήρι του… Read More

23 Μαρτίου, 2024

Πουτίγκα με Τραχανά

Για τους λάτρεις της πουτίγκας αυτό το επίπεδο με τραχανά είναι ανεκτίμητο!! Πουτίγκα με Τραχανά… Read More

23 Μαρτίου, 2024

Ινδοκάρυδα

Αφράτα σπιτικά ινδοκάρυδα σαν αγοραστά. Ινδοκάρυδα Υλικά 1/2 κιλό ινδική καρύδα1/2 κιλό ζάχαρη αχνή5 αυγάΓλυκό… Read More

23 Μαρτίου, 2024