Σπιτικό Μαντολάτο

Φτιάξτε σπιτικό μαντολάτο με ξηρούς καρπούς και μέλι και θα γίνει το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων.

Σπιτικό Μαντολάτο

Υλικά

200 γρ. μέλι
125 γρ. ζάχαρη
1 ασπράδι αυγού
1 τσιμπιά αλάτι
200 γρ. φουντούκια ψημένα ανάλατα
100 γρ. κόντιτα λεμόνι (προαιρετικά)
100 γρ. κράνμπερις (προαιρετικά)
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 λεμόνι

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι μεσαίου μεγέθους ρίχνουμε το μέλι και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά ( από το 1-9 στο 3) να ζεσταθεί ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί ( περίπου 15′ – 20′). Κατεβάζουμε από την εστία και αφήνουμε στην άκρη να ψιλοκρυώσει.
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός το ασπράδι με το αλάτι να ασπρίσει και να σφίξει ( περίπου 5′). Προσθέτουμε μια κουταλιά από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με την ξύλινη σπάτουλα.
Προσθέτουμε δεύτερη κουταλιά και αυτή την φορά χτυπάμε με το μίξερ χειρός να ενσωματωθεί. Συνεχίζουμε προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά χτυπώντας κάθε φορά με το μίξερ έως ότου τελειώσει η μαρέγκα.
Τοποθετούμε πάλι το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά (από 1-9 στο 3) και ανακατεύουμε συνεχώς με την ξύλινη σπάτουλα να γίνει μαστιχωτό, περίπου 15′ -20′.
Ένας τρόπος για να δούμε αν έγινε , είναι να βάλουμε στη μύτη από ένα κουταλάκι του γλυκού λίγο από το μείγμα μας και να το βάλουμε για 2′ σε ένα μπολ με κρύο νερό. Μετά βάζουμε το μείγμα αυτό σε δύο δάχτυλα μας και αν διπλώνετε όπως η πλαστελίνη ή η μαστίχα σημαίνει ότι έγινε.
Ρίχνουμε τα φουντούκια, τα κόντιτα, τα κράνμπερις ανακατεύουμε μια δυο φορές και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Ρίχνουμε το μείγμα σε μακρόστενο σκεύος για να του δώσουμε το σχήμα του.
Πασπαλιζουμε την επιφάνεια του με το ξύσμα λεμονιού και την περνάμε απαλά με το μισό λεμόνι.
Αφήνουμε στον πάγκο μας για 6 ώρες περίπου και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα που έχουμε πασπαλίσει με λίγο άχνη

Σημειώσεις

Να βάλετε μέλι πολύ καλής ποιότητας χωρίς προσθήκη γλυκόζης σε αυτό. Η γλυκόζη θα σας το “καταστρέψει” κάνοντας το πάρα πολύ γλυκό και θα το πήξει πάρα πολύ σε σημείο να μην ξεκόλλα από την φόρμα του.
Έκανα το λάθος και το έβαλα χωρίς να λαδώσω ελαφρά και να ρίξω άχνη στον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας ( χρησιμοποίησα αυτή τη φορά φόρμα σιλικόνης και νόμισα ότι δεν χρειάζεται να το κάνω) με αποτέλεσμα να δυσκολευτώ πάρα πολύ να ξεφορμάρω το μαντολάτο.
Η φόρμα μου ήταν 25,5 Χ 12,5 εκατοστά.
Μην παραλείψετε το ξύσμα λεμονιού και τη διαδικασία με την κούπα του λεμονιού, δίνει στο μαντολάτο ένα υπέροχο άρωμα και γεύση.

Αν δεν σας αρέσει εναλλακτικά μπορείτε ή να μην βάλετε τίποτα ή να ρίξετε στο μείγμα σας λίγη βανίλια όταν κάνετε τη διαδικασία για να γίνει μαστιχωτό το μείγμα.

Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου

Μην χάσετε

Πορτοκαλόπιτα με Σιμιγδάλι

Το Εύκολο Γεμιστό Τσουρέκι που έχει ρίξει το Internet

Παραδοσιακά Ισλί: Τα γλυκά “Κέντημα” της καρδιάς και της ανοιχτής αγκαλιάς που θα σας συναρπάσουν

Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και ιδέες!!
Jimmy Taylor

Recent Posts

Κουλουράκια Κανέλας

Τραγανά και πεντανόστιμα κουλουράκια κανέλας για το πρωινό καφεδάκι. Κουλουράκια Κανέλας Υλικά 1 ποτήρι του… Read More

23 Μαρτίου, 2024

Πουτίγκα με Τραχανά

Για τους λάτρεις της πουτίγκας αυτό το επίπεδο με τραχανά είναι ανεκτίμητο!! Πουτίγκα με Τραχανά… Read More

23 Μαρτίου, 2024

Ινδοκάρυδα

Αφράτα σπιτικά ινδοκάρυδα σαν αγοραστά. Ινδοκάρυδα Υλικά 1/2 κιλό ινδική καρύδα1/2 κιλό ζάχαρη αχνή5 αυγάΓλυκό… Read More

23 Μαρτίου, 2024