Μελιτζάνες Παπουτσάκια – Το πιο αγαπημένο από τα “φαγητά της γιαγιάς”

Οι Μελιτζάνες παπουτσάκια είναι μια από τις πιο κλασικές συνταγές που θυμίζουν τα “φαγητά της γιαγιάς”.

Οι παραλλαγές είναι πολλές αλλά αυτή που ακολουθεί είναι μια συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά.

Το γνωρίζατε; Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις μελιτζάνες: Τα είδη, το ξεπίκρισμα και πώς να τις μαγειρέψετε

Συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια

Υλικά

5 μελιτζάνες φλάσκες
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ποτήρι κρασί
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή ντομάτες κονκασέ
1 τσιμπιά ζάχαρη
1 στικ κανέλας
ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2–3 κ.σουπ. ψιλοκομμένο μαιντανό

Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
900ml γάλα πλήρες
100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
2 κρόκους αυγών
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση. Τις βάζουμε για μισή ώρα σε αλατόνερο, τις ξεπλένουμε τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας!
Τις τηγανίζουμε ελαφρά να μαλακώσουν και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Μπορούμε, να τις ψήσουμε στο φούρνο, πάνω σε λαδόχαρτο, για πιο ελαφριά γεύση!
Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί και τις σκάβουμε λίγο με ένα πιρούνι. Πασπαλίζουμε με λίγο αλατοπίπερο.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά μαζί με το λάδι και το σκόρδο για 7-8 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να φύγει το αλκοόλ!
Προσθέτουμε τον πελτέ να ψηθεί λίγο, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το στικ κανέλας, το αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά και να μείνει με το λαδάκι του!
Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά.
Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά για 5-6 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί , το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο, δοκιμάζοντας όσο κι αν χρειάζεται, λόγω και του τυριού.
Καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί εάν θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο σας).

Δοκιμάστε επίσης: Τουρλού: Κολοκύθια, μελιτζάνες και… μύρισε καλοκαίρι

Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Sunday Lous

Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και ιδέες!!
Jimmy Taylor

Recent Posts

Αφράτα πασχαλινά κουλουράκια με την συνταγή της γιαγιάς χωρίς αμμωνία

Το Πάσχα πρέπει να μυρίζει το σπίτι τσουρέκι και κουλουράκια πασχαλινά. Παρακάτω θα βρείτε την… Read More

30 Απριλίου, 2024

Νηστίσιμα μπιφτέκια ρεβυθιών στο φούρνο χωρίς λάδι, υγιεινά με λίγες θερμίδες

Νόστιμα υγιεινά μπιφτέκια ρεβιθιών χωρίς λάδι με λίγες θερμίδες ιδανικά για όσους νηστεύουν ή είναι… Read More

30 Απριλίου, 2024

Κουλουράκια Κανέλας

Τραγανά και πεντανόστιμα κουλουράκια κανέλας για το πρωινό καφεδάκι. Κουλουράκια Κανέλας Υλικά 1 ποτήρι του… Read More

23 Μαρτίου, 2024