Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις μελιτζάνες: Τα είδη, το ξεπίκρισμα και πώς να τις μαγειρέψετε

Η μελιτζάνα είναι από τα πιο αγαπημένα λαχανικά της ελληνικής γης που δεν λείπει από κανένα τραπέζι χειμώνα και καλοκαίρι.

Οι ποικιλίες είναι πολλές όπως και οι τρόποι για να τις μαγειρέψουμε. Πόσα πραγματικά γνωρίζουμε όμως για τις μελιτζάνες;

Τα είδη της μελιτζάνας

Η μελιτζάνα προσαρμόστηκε τόσο καλά στην ελληνική γη, ώστε να έχουμε χαρακτηριστικές ντόπιες ποικιλίες:

Την ΠΟΠ τσακώνικη (Λεωνιδίου) – μακρόστενη, με ανοιχτόχρωμες μοβ ραβδώσεις και γλυκιά γεύση, που στην Πελοπόννησο φτιάχνουν γεμιστή ή στην κατσαρόλα.Τη Σαντορίνης – μικρή, άσπρη, στρουμπουλή και με ιδιαίτερα πικάντικη γεύση, αφού είναι άνυδρη.Την Τήνου – στρουμπουλή σαν φλάσκα, αλλά με πρασινωπό χρώμα.Τη Λαγκαδά – με το ίδιο βαθύ μοβ χρώμα της φλάσκας, μόνο που είναι μακρόστενη, όπως η τσακώνικη.

Τουρλού: Κολοκύθια, μελιτζάνες και… μύρισε καλοκαίρι

Ποιες μελιτζάνες είναι πικρές, πότε και γιατί

Κάποιες φορές οι μελιτζάνες έχουν μια ενοχλητική πικρούτσικη γεύση. Αυτό συμβαίνει κυρίως με τις φλάσκες, πολύ λιγότερο με τις τσακώνικες, τις λευκές και τις πράσινες, που είναι εκ φύσεως πιο γλυκές. Οι πικρίζουσες ουσίες βρίσκονται στη σάρκα, στη φλούδα και στα σπόρια. Όσον αφορά τα σπόρια, αυτά φαίνεται να εμφανίζονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στους καρπούς μετά τα μελτέμια.

Θέλουν ξεπίκρισμα;

Ναι, τουλάχιστον οι φλάσκες. Αφού τις κόψουμε καταπώς ορίζει η συνταγή, καλό είναι να κάνουμε αυτό που έκαναν εμπειρικά οι παλιές νοικοκυρές: τις βάζουμε σε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει χοντρό αλάτι (περίπου 1 γεμάτη κουτ. σούπας για 3 μεγάλες φλάσκες). Τις αφήνουμε για 30 λεπτά – 1 ώρα και στη συνέχεια τις ξεβγάζουμε, τις στύβουμε ελαφρώς και τις στεγνώνουμε με πετσέτα.

Συμβουλές για μελιτζανοσαλάτα

Αμέτρητες οι συνταγές μελιτζανοσαλάτας, από τη νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο. Κάθε χώρα έχει να παραθέσει διάφορες παραλλαγές. Έτσι και στην Ελλάδα συναντάμε πολλές εκδοχές, αλλά έχει επικρατήσει η υπέροχη πολίτικηκαπνιστή μελιτζανοσαλάτα που, όπως και σε άλλες χώρες όπου φτιάχνεται, σερβίρεται ως ορεκτικό. Συνήθως περιέχει µόνο λάδι, αλατοπίπερο, λίγο σκόρδο, λεμόνι ή/και ξίδι. Κάποιοι βάζουν και κρεμμύδι, ενώ από μυρωδικά συνηθίζεται ο μαϊντανός.

Μελιτζανοσταμνάκια με Μοσχαράκι και Τυρί Γκούντα

πηγή:www.gastronomos.gr

Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και ιδέες!!
Μαίρη Φρέση

Recent Posts

Κουλουράκια Κανέλας

Τραγανά και πεντανόστιμα κουλουράκια κανέλας για το πρωινό καφεδάκι. Κουλουράκια Κανέλας Υλικά 1 ποτήρι του… Read More

23 Μαρτίου, 2024

Πουτίγκα με Τραχανά

Για τους λάτρεις της πουτίγκας αυτό το επίπεδο με τραχανά είναι ανεκτίμητο!! Πουτίγκα με Τραχανά… Read More

23 Μαρτίου, 2024

Ινδοκάρυδα

Αφράτα σπιτικά ινδοκάρυδα σαν αγοραστά. Ινδοκάρυδα Υλικά 1/2 κιλό ινδική καρύδα1/2 κιλό ζάχαρη αχνή5 αυγάΓλυκό… Read More

23 Μαρτίου, 2024