Μουσακάς σε σφολιάτα, σαν σουφλέ για να απογειώσετε τον μπουφέ σας, τα γιορτινά τραπέζια σας αλλά και τα Κυριακάτικα γεύματα με την οικογένειά σας.
Σήμερα θα φτιάξουμε ένα φαγητό για μπουφέ που μοσχοβολάει παράδοση και συνδυάζει την παραδοσιακή συνταγή του μουσακά με την σφολιάτα και το σουφλέ.
Μουσακάς σε φύλλο σφολιάτας με πατάτες, μπεσαμέλ και κιμά όπως συνήθως, για ένα πεντανόστιμο σουφλέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι πατάτες και οι μελιτζάνες ψήθηκαν στον φούρνο με μυρωδικό για πιο υγιεινό αποτέλεσμα.
Αρχικά ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα βάζουμε να σοταριστούν σε καυτό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας κονκασέ αφού πρώτα την περάσουμε από το μούλτι και τον πελτέ ντομάτας. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το πιπέρι, το αλάτι, το φύλλο δάφνης και την κανέλα και βράζουμε μέχρι ο κιμάς να βγει τελείως στεγνός.
Παίρνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα και λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δημιουργήσουμε μία πάστα. Προσθέτουμε το φρέσκο γάλα λίγο λίγο, σε σταθερή ροή, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
Μόλις η μπεσαμέλ πήξει, απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ και είναι έτοιμη.
Αρχικά ψήνουμε τις πατάτες στον φούρνο, κομμένες σε ροδέλες σε ένα ταψί με λαδόκολλα, μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα ψήνουμε στον φούρνο και τις μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες, αφού πρώτα τις έχουμε ξεπικρίσει, αφήνοντάς τες για 30 λεπτά σε αλατισμένο νερό.
Αλατίζουμε και προσθέτουμε πιπέρι, ζάχαρη και ελαιόλαδο στις μελιτζάνες και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Έπειτα βουτυρώνουμε καλά μία φόρμα με αποσπώμενη βάση και τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας, το οποίο το έχουμε ανοίξει λίγο με τον πλάστη.
Ό,τι εξέχει από την φόρμα το αφήνουμε να κρέμεται προς τα έξω για αρχή. Τρυπάμε με ένα πιρούνι την σφολιάτα και στήνουμε τον μουσακά όπως συνήθως. Δηλαδή μία στρώση πατάτες, μία στρώση μελιτζάνες, κιμάς και μπεσαμέλ.
Πάνω από την γέμιση πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Κόβουμε την σφολιάτα περιμετρικά της φόρμας, την γέρνουμε λίγο προς τον μουσακά και την αλείφουμε με το χτυπημένο ασπράδι αυγού. Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, απελευθερώνουμε την σφολιάτα από το ταψί και κόβουμε.
Η συνταγή είναι της Κατερίνα Στερπη
via daddy-cool
Το Πάσχα πρέπει να μυρίζει το σπίτι τσουρέκι και κουλουράκια πασχαλινά. Παρακάτω θα βρείτε την… Read More
Νόστιμα υγιεινά μπιφτέκια ρεβιθιών χωρίς λάδι με λίγες θερμίδες ιδανικά για όσους νηστεύουν ή είναι… Read More
Τραγανά και πεντανόστιμα κουλουράκια κανέλας για το πρωινό καφεδάκι. Κουλουράκια Κανέλας Υλικά 1 ποτήρι του… Read More