Αν σας αρέσει ο τραχανάς, τότε γιατι να μην προσπαθήσετε να φτιάξετε τον δικό σας σπιτικό ξινό τραχανά; Το μόνο που χρειάζεστε είναι πρόβειο γάλα και σιμιγδάλι.
3 κιλά πρόβειο γάλα
1 και μισό κιλό σιμιγδάλι ψιλό
Κίτρινο σκληρό αλεύρι όσο πάρει
7 κουταλιές αλάτι
Έριξα το γάλα και το αλάτι σε μια μεγάλη λεκάνη και ανακάτεψα να λιώσει .
Πρόσθεσα το σιμιγδάλι και το κίτρινο αλεύρι και άρχισα να ζυμώνω ,έριξα τόσο μέχρι να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι .
Το σκέπασα και το άφησα δυο μέρες για να ξινίσει περισσότερο μιας και είχε ψυχρά και δεν είχε ξινίσει τόσο όσο ήθελα .
Την επόμενη μέρα από το ζύμωμα το ξανά ζύμωσα λίγο και την δεύτερη μέρα το έκοψα σε μικρά πιτάκια .
Έστρωσα στο τραπέζι χοντρές απορροφητικές πετσέτες και από πάνω καθαρά τραπεζομάντηλα .
Άπλωσα τα πιτάκια το βράδυ και τα σκέπασα με τούλι βάζοντας ποτήρια στις τέσσερις άκρες και στη μέση μια κανάτα για να σταθεί πιο ψηλά μέχρι να ξεραθούν .
Το πρωί τα έκοψα σε μικρότερα κομματάκια και τα γύρισα πλευρά .
Μετά από τρεις με τέσσερις ώρες τα έτριψα λίγα λίγα στο μούλτι .
Τον άφησα έξι μέρες απλωμένο να στεγνώσει και τον ανακάτευα μέσα στην κάθε μέρα δυο τρεις φορές .
Και για να είμαι σίγουρη ότι στέγνωσε καλά αφού ακόμη δεν έχει τόση ζέστη τον έβαλα σε ταψιά και στο φούρνο στους 40 βαθμούς Κελσίου για τρεις με τέσσερις ώρες .
Θα τον συντηρήσω στο ψυγείο σε γυάλινα βάζα.
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Litsa Kokkoni
Το Πάσχα πρέπει να μυρίζει το σπίτι τσουρέκι και κουλουράκια πασχαλινά. Παρακάτω θα βρείτε την… Read More
Νόστιμα υγιεινά μπιφτέκια ρεβιθιών χωρίς λάδι με λίγες θερμίδες ιδανικά για όσους νηστεύουν ή είναι… Read More
Τραγανά και πεντανόστιμα κουλουράκια κανέλας για το πρωινό καφεδάκι. Κουλουράκια Κανέλας Υλικά 1 ποτήρι του… Read More