in , ,

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί: Το αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό

ντολμαδακια γιαλαντζι, νηστισιμα φαγητα
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί: Το αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό

Τα ντολμαδάκια Γιαλαντζί είναι από τα πιο αγαπημένα ελληνικά εδέσματα. Έχουν την τιμητική τους σε περιόδους νηστείας, όπως αυτή του Δεκαπενταύγουστου.

Τα αμπελόφυλλα μπορείτε να τα συλλέξετε ή να τα αγοράσετε από τον Απρίλιο έως τέλος Ιουνίου που είναι και ιδιαίτερα τρυφερά. Εναλλακτικά θα βρείτε και συσκευασμένα σε βαζάκια στο εμπόριο. Το μυστικό για τα τέλεια ντολμαδάκια είναι τα πολλά μυρωδικά, ενώ μπορείτε να τα μαγειρέψετε και στο φούρνο.

Δοκιμάστε επίσης: Χανιώτικη Κρεατότουρτα

Συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί

ΥΛΙΚΑ

250γρ.αμπελοφυλλα

2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα

2 κρεμμύδια ξερά

250γρ.ελαιολαδο

300 γρ.ρυζι Καρολίνα και 50γρ.ρυζι κίτρινο

400γρ νερό

αρκετό μάραθο

δυόσμο

αλάτι πιπέρι

αρκετό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεματάμε τα φύλλα σέ μία κατσαρόλα που έχουμε βάλει νερό και βράζει έχουμε ρίξει μέσα λίγες σταγόνες λάδι και χυμό λεμονιού.Τα Ζεματάμε για λίγα λεπτά 2′-3. Το νερό δεν το πετάμε θα το χρειαστούμε αργότερα.

Υπόψη ΟΤΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΕΊΝΑΙ ΑΡΑΝΤΙΣΤΑ. Βγάζουμε τά φύλλα και τα βάζουμε σε μια μπασινα με κρύο νερό. Αυτό τούς δίνει την δυνατότητα να ξεκολλήσουν μετάξι τους. Και έτσι μπορούμε εύκολα να τα βάλουμε γύρω γύρω από το σκεύος που θα τα παίρνουμε.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια και τα νερό βράζω με ένα ποτηράκι του κρασιού νερό. Μετά βάζω μισό από το λάδι σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια τά φρέσκα και τα μαγειρεύουμε για 10’και μετά ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε 3′-4′ Προσθέτουμε νερό. Εγώ βάζω νερό απ αυτό που ζεματισα τα φύλλα..Χαμηλώνω την φωτιά και τα μαγειρεύω για 5′.Θέλουμε να απορρόφησει το νερό.

Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε από την φωτιά. Και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Τότε ψιλοκοβουμε τά μυρωδικά καί τά ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Δοκιμάζουμε αλάτι πιπέρι. Και ρίχνουμε χυμό λεμονιού και λίγο ξύσμα. Στρώνουμε στο πάτο της κατσαρόλας μερικά αμπελοφυλλα. Και βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο. Έως ότου τελειώσουμε. Βάζουμε λίγα φύλλα από πάνω για να μην πάρουν σκούρο χρώμα τα φύλλα από τον βρασμό.

Ρίχνουμε αλάτι λεμόνι λάδι και τα καλύπτουμε με νερό. Βάζουμε μερικά από τα χαλασμένα φύλλα που είχαμε και καλύπτουμε τα ντολμαδάκια βάζουμε και ένα πιάτο από πάνω για να μην χοροπηδάνε τα ντολμαδάκια κατά τον βρασμό. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και τα μαγειρεύουμε έως ότου πιούν το νερό και μείνουν με το λαδάκι τους. Τα αφήνουμε να κρυωσουν. Και μετά μπορούμε να τα σερβίρουμε.

ντολμαδακια γιαλαντζι,συνταγη ντολμαδακια,αμπελοφυλλα,νηστισιμα φαγητα

Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος Anna Lampropouloy.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Δώσε μας την βαθμολογία σου παραπάνω - Πόσα αστέρια βάζεις;
Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και ιδέες!!
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
pancakes, νηστισιμα pancakes

Νηστίσιμα Pancakes

μπορντω σκορδαλια, παντζαρια

Μπορντώ σκορδαλιά – Η σκορδαλιά με παντζάρια που θα λατρέψεις